Cum se tratează durerile articulare?

Afecțiuni precum durerea articulară nu mai sunt asociate doar cu persoanele în vârstă. Problema apare din ce în ce mai des la adolescenți. Care este cauza bolilor reumatice dureroase și cum să le abordăm acasă?

Ce este reumatismul? Termenul de reumatism acoperă aproximativ o sută de afecțiuni diferite legate de munca incorectă a articulațiilor și a mușchilor. Acestea se caracterizează prin modificări inflamatorii cronice în zona țesutului conjunctiv (cartilaj). Bolile reumatice sunt grupate în:   

  • legate de îmbătrânirea țesuturilor, cum ar fi osteoporoza, artroza
  • fără legătură cu vârsta, de exemplu tulburări metabolice, artrită reumatoidă

Durerile reumatice apar atunci când cantitatea de lichid sinovial scade și, fără acesta, cartilajele se freacă dureroase unul împotriva celuilalt. Cel mai adesea se manifestă prin complicații la nivelul articulațiilor și oaselor, în cazuri extreme ducând la limitarea mobilității articulațiilor și rigidizarea.

Cauze și simptome ale afecțiunilor articulare

Problema reumatismului se referă la femei în aproape 70% din cazuri. Majoritatea bolnavilor au peste 40 de ani.  Un stil de viață sedentar contribuie în principal la probleme articulare, în special la birou, unde mobilitatea este redusă la minimum pentru cea mai mare parte a zilei. 

O mare amenințare la nivelul articulațiilor este dezechilibrul hormonal, care poate fi deranjat prin neglijarea dietei, unde mesele valoroase sunt înlocuite de gustări nesănătoase, dulci, o cantitate mică de somn și o cantitate mare de cafea băută în timpul zilei, lipsa activității fizice. , abuzul de alcool. A trăi pe fugă și sub stres contribuie, de asemenea, foarte mult la dereglarea sistemului hormonal.

Pe măsură ce îmbătrânim, cartilajul care acoperă vârful osului ca amortizor devine din ce în ce mai subțire. Zgârieturi și abraziuni încep să apară pe suprafața sa netedă anterior, creând supraîncărcări ale articulației. Sub presiune, cartilajul își pierde capacitatea de a absorbi substanțele nutritive care l-ar putea hidrata și ajuta la regenerarea sa. De-a lungul timpului, cartilajul începe să se desprindă complet, dezvăluind complet partea osoasă, care la rândul său, atunci când este frecată fără acoperire, provoacă dureri severe atunci când încearcă să se miște.     

Primele simptome ale problemelor reumatice se referă de obicei la întregul corp – febră, febră slabă, scădere neașteptată în greutate, senzație de rupere. Zonele afectate încep să se umfle ușor, devin distorsionate și rănite. Rezultatele testelor de sânge arată o VSH crescută, cu o scădere concomitentă a numărului de globule albe.

Cum să faci față durerilor articulare?

De obicei, chiar la început, medicul vă spune să începeți tratamentul cu medicamente sub formă de gel și unguent cu proprietăți analgezice și antiinflamatoare. În plus, merită să începeți să beți ulei de pește în mod regulat, ceea ce ajută la reducerea senzației de durere articulară. Are multe efecte benefice asupra sănătății, inclusiv întârzierea distrugerii țesutului cartilajului.    

Cea mai bună soluție pentru umflarea în zona articulației dureroase este comprese reci sau comprese calde, atunci când știm că există inflamații. De asemenea, se recomandă băi terapeutice calde (36-38 grade), deoarece cresc elasticitatea fibrelor de colagen și previn rigiditatea tendonului.

Cea mai importantă parte a terapiei este îngrijirea cartilajului. Nu-l supraîncărcați, deoarece odată ce cartilajul deteriorat nu se va regenera niciodată în proporție de 100%, dar în timpul repausului, începe să se formeze o cicatrice de țesut conjunctiv pe suprafața sa, care ulterior va înlocui țesutul pierdut. Procesul de formare a cicatricilor accelerează aportul de glucozamină și condroitină.    

Remedii la domiciliu pentru durerile articulare. În primul rând, aveți grijă de postura corectă a figurii, ameliorând coloana vertebrală și articulațiile dureroase. La locul de muncă în spatele unui birou, acordați timp articulațiilor pentru a porni cel puțin o dată pe oră, o plimbare de 5 minute pentru a vă îndrepta picioarele poate face minuni pentru ei. Exercițiile de forță, fitness și stretching efectuate în mod regulat întârzie procesele degenerative.

Împachetările făcute din hrean măcinat, ceapă și miere sunt cunoscute pentru remedii tipice de casă pentru durerile reumatice. O folie din frunze de varză albă are și proprietăți antiinflamatoare. Ar trebui zdrobit astfel încât să elibereze sucurile, să-l pună pe locul dureros și să-l lase sub bandaj câteva ore.    

Dieta pentru reumatism

Se spune că dieta vegetariană se dovedește a fi cea mai bună dietă pentru durerile articulare. Legumele și fructele sunt bogate în antioxidanți care combate eficient radicalii liberi și inflamațiile persistente și întârzie îmbătrânirea articulațiilor. Cele mai recomandate sunt: ​​morcovi, praz, pătrunjel, sfeclă și dovleac, leguminoase, fructe de pădure, citrice. Sunt bogate în vitamina C necesară formării colagenului, care este responsabil pentru starea oaselor și articulațiilor.

Meniul ar trebui să includă pește bogat în acizi grași polinesaturați și omega 3, de exemplu somon, macrou, sardine, ton. În plus, conțin cantități mari de proteine, calciu și potasiu, vitamina D, care au, de asemenea, un efect foarte pozitiv asupra problemelor articulare dureroase. În plus, includeți ulei de semințe de in, ulei de măsline, nuci, muguri, margarină și maioneză care conțin grăsimi sănătoase în dieta dumneavoastră.   Alegeți cereale integrale și pâine integrală și condimente precum scorțișoară, turmeric și ghimbir.

Chiar și de 2-3 ori pe zi este recomandat să consumați iaurt, brânză de vaci slabă sau să beți chefir sau lapte, ajută la construirea cartilajului și la întărirea oaselor.  vitați carnea grasă, mezelurile și paharele. Uleiul de floarea-soarelui sau de porumb conține o mulțime de acizi grași omega-6, care au un efect negativ asupra articulațiilor și pro-inflamatorii. Cafeaua, ceaiul și alcoolul îngreunează absorbția calciului de către organism.

ABOUT THE AUTHOR