Impactul activității fizice asupra sănătății umane. Vei fi uimit de cât de mare este!

Prin definiție, activitatea fizică include acele activități care necesită exerciții fizice și crește ritmul cardiac peste ritmul cardiac de odihnă. Cu toate acestea, există excepții de la acest lucru.

Pe măsură ce cercetarea crește asupra beneficiilor activității fizice, învățăm informații mai noi și mai surprinzătoare despre efectele exercițiului asupra sănătății noastre. Doriți să cunoașteți beneficiile activității fizice? Citiți mai departe!

Orice tip de activitate fizică îți extinde viața

  Sala de sport închisă sau ți-e frică să mergi la ea? Ești îngrijorat că sănătatea ta va scădea fără doza ta regulată de exerciții? Nu iti face griji. Analiza a până la 25 de studii din 2019 a dovedit că orice activitate fizică extinde viața. Literal oricare, indiferent de intensitate. Da, și plimbări.

Yoga, pilates, tai-chi, diverse exerciții online, cu antrenor, fără antrenor, pe YouTube, în grup, singur, alergând sau alergând în parc – totul contează. De fapt, în fiecare moment în care nu stai sau nu stai întins, poți conta deja ca activitate fizică acasă: spălarea vaselor, împăturirea hainelor sau dansul spontan al unui cântec auzit la radio, de asemenea. În teorie, orice activitate fizică ar trebui să vă mărească ritmul cardiac. În practică, nu este necesar sau nu îl veți simți decât dacă îl măsurați.

Exercițiul fizic îmbunătățește starea de spirit, reduce depresia, anxietatea și stresul

Fiecare dintre aceste probleme merită evidențiate aici. Starea proastă și stresul sunt o parte naturală a vieții tuturor. Pe de altă parte, depresia și anxietatea sunt deja condiții care trebuie tratate. Mișcarea poate ajuta și nu trebuie să fii un tânăr atletic pentru a vedea singur beneficiile activității fizice.

În 2016, Dr. Ipek Ensari și echipa sa au realizat un studiu care a implicat 24 de voluntari care sufereau de scleroză multiplă (SM). Este o boală cronică autoimună cu depresie, anxietate și oboseală.

S-a constatat că doar o sesiune de alergare de 20 de minute sau de yoga a îmbunătățit starea de spirit, reducând furia, depresia, nesiguranța și tensiunea. În plus, mersul pe jos a adăugat forță, care este deosebit de importantă în boli precum scleroza multiplă.

De ce exercițiile fizice îți îmbunătățesc starea de spirit? Acest lucru se datorează faptului că crește producția de endorfine sau „hormoni ai fericirii” care evocă emoții pozitive și reduc durerea. Acesta este unul dintre multele răspunsuri la întrebarea de ce este importantă activitatea fizică.

Exercițiul fizic vă oferă energie

Ești mereu obosit? Dacă medicul dumneavoastră a exclus problemele de sănătate care ar putea provoca acest lucru, un stil de viață mai activ vă va ajuta. Exercițiul permite mai mult oxigen și substanțe nutritive să intre în țesuturile corpului. Aceasta înseamnă că ceea ce mănânci, bei și inhalezi este mai bine folosit.

În plus, exercițiile fizice măresc eficiența sistemului cardiovascular – nu aveți nevoie de atât de multe respirații pentru a obține aer. Prin urmare, sportivii profesioniști au o frecvență cardiacă de odihnă mai mică decât cei ai unui stil de viață sedentar. Când veți avea grijă de o doză regulată de exerciții, veți câștiga forță pentru a vă face față îndatoririlor zilnice cu bună dispoziție.

Interesant, acest lucru se aplică și persoanelor cu afecțiuni cronice, cum ar fi sindromul oboselii cronice (SFC), cancerul, HIV și SIDA. În același timp, este mai eficient decât metodele pasive de tratament, cum ar fi relaxarea sau întinderea. Trebuie doar să țineți cont de faptul că exercițiile fizice trebuie adaptate la starea persoanei bolnave – trebuie consultate cu un medic sau un kinetoterapeut.

Exercițiile fizice regulate vă ajută să vă relaxați. Datorită acestui fapt, dormi mai bine noaptea. Activitatea fizică ne poate obosi, iar acest lucru ajută să adormim și stimulează procesele de regenerare. În mod similar, creșterea temperaturii corpului care are loc cu exercițiile fizice îmbunătățește calitatea somnului, deoarece determină răcirea corpului mai târziu. La rândul său, acest lucru facilitează adormirea – melatonina, care este un hormon nu numai pentru un somn bun, ci și pentru o viață bună, se poate descurca și el.

Multe studii privind efectele exercițiilor fizice asupra somnului au ajuns la concluzii similare. Într-un studiu, cercetătorii au descoperit că 150 de minute de exerciții fizice de intensitate moderată până la mare pe săptămână au îmbunătățit calitatea somnului cu până la 65%.

Un alt studiu a constatat că 16 săptămâni de activitate fizică au îmbunătățit calitatea somnului și au ajutat persoanele cu insomnie să doarmă mai mult și mai adânc în comparație cu un grup care nu a făcut mișcare. În plus, exercițiul fizic a oferit respondenților energie pe parcursul zilei, ceea ce este de neprețuit în cazul problemelor cu insomnie.

Fii flexibil în alegerea exercițiilor. Atât exercițiile aerobice, cât și cele combinate cu antrenamentul de forță sunt la fel de eficiente în îmbunătățirea calității somnului.

Exercițiile fizice vă întăresc oasele și articulațiile

Acest lucru se datorează faptului că construiește mușchiul care îl înconjoară și îmbunătățește circulația în glezne, genunchi și șolduri. În plus, exercițiile fizice duc la pierderea în greutate, ceea ce, la rândul său, reduce tensiunea asupra articulațiilor, contribuind la sănătatea acestora.

Mișcarea vă menține circulația sângelui fără probleme, ceea ce, la rândul său, vă reduce riscul de boli cardiovasculare. Exercițiile fizice regulate ajută la prevenirea sau controlul multor probleme de sănătate, cum ar fi:

  •     accident vascular cerebral;
  •     sindrom metabolic;
  •     hipertensiune;
  •     diabet de tip II;
  •     multe tipuri de cancer;
  •     artrită;
  •     căderi, care pot duce la fracturi grave de șold.

În plus, exercițiile fizice pot îmbunătăți cunoașterea și pot reduce riscul de a muri, indiferent de cauză.

ABOUT THE AUTHOR